Час обирати здоров'я

Знецінення як спосіб самоствердження

«Навіщо ти так стараєшся, це нічого не змінить».

«А ось у мене було набагато гірше, зараз я тобі розповім».

«Навіщо стільки вчитися, все одно за цією спеціальністю працювати не будеш».

«Ой, та яка там післяпологова депресія! Всі народжують, всі якось справляються».

«Будь вище цього, не звертай уваги». «Не стався так серйозно до себе, будь простіше».

Чи зустрічалися Ви з чимось подібним? Чому так відбувається? Зазвичай це відбувається тоді, коли людина не може визнати досягнення іншої людини.

Знецінення — це своєрідний захисний механізм. У людини, яка живе з почуттям невпевненості, провини, сорому, страху, самоповага підтримується не шляхом розвитку і самовдосконалення, а шляхом знецінення інших. Однак такий метод утримання власної самооцінки не забезпечує внутрішньої гармонії. Людина не приймає успіхи чи досягнення інших, тому що не приймає й знецінює себе. Іноді людина не усвідомлює, що такою поведінкою зневажає інших.

Причини появи знецінення поведінки

Коріння цієї психологічної проблеми найчастіше потрібно шукати в дитинстві. Чим більше в дитинстві довелося пережити принижень, тим сильніше в дорослому житті людина захоче довести власну важливість і значущість.

Такий некоректний психологічний дає людині певні вигоди.

Знецінення інших — це можливість нічого не змінювати у своєму житті, відповідно уникати ризиків, пов’язаних з невдалими починаннями. Всі «конкуренти», у яких щось виходить краще, неодмінно повинні бути знеціненими: «З такою зовнішністю тільки і залишається сидіти з ранку до вечора на роботі».

Знецінення дуже допомагає захищатися від власних почуттів. Так виникають узагальнення: «Всі начальники — безсовісні», «Всі жінки — дурепи» або «Чоловік завжди небезпечний». У цьому випадку знецінення використовується для того, щоб не довіряти, не зближуватися, не звикати, щоб тримати безпечну дистанцію.

Як поводитися з такими людьми

Коли Ви відчуваєте таке ставлення до себе, то перш за все не потрібно виправдовуватися перед тією людиною.

Є критика дії, а є критика особистості. Якщо людина хоче вказати на Ваші помилки, вона звертатиме увагу на Ваші вчинки. Та спочатку подумайте, чи дійсно людина є експертом у конкретному питанні?

Якщо Вам завжди говорять, що з Вами щось не так, тоді варто змінити оточення або звести спілкування з ним до мінімуму.

Визнайте свої успіхи, піднімайте самооцінку та залиште право іншим мати власну думку. Ви не повинні всім подобатися.

Якщо близька людина схильна все знецінювати, потрібно обов’язково сказати їй про те, що це приносить Вам болючі переживання. Та коли нічого не змінюється, подумайте, чи потрібна Вам ця людина?

Будь-яке спілкування має приносити користь або бути приємним, тому старайтеся уникати тих, хто намагається підірвати Вашу віру в себе, у власні сили, можливості та досягнення.

Go back

Наша адреса

вул. Некрасова, 4,
79010, м. Львів

Гаряча лінія

09:00–18:00
+38 032 260-19-18