Час обирати здоров'я

Що таке психологічне домінування?

Домінування — це термін, який в широкому сенсі означає взаємодію, де один об’єкт панує над іншим. Домінування як частина особистості — схильність переважати, пригнічувати іншу людину при міжособистісній взаємодії. Домінують подружжя в родині, люди в парі, партнери в сексі, співробітники або керівники на роботі, політики на переговорах. Одні прагнуть панувати будь-якою ціною, інші — шукають методи, які допоможуть уберегтися від надмірного впливу в нерівних стосунках.

Як розпізнати в людині ознаки альфа

Якщо в зграї тварин альфа — найбільш сильна і помітна особина, то серед людей фізична сила аж ніяк не свідчить про здатності до альфа-домінування. Тоді як визначити таку особистість?

Отже, альфа-особистість:

Про все має власну думку.

Активно приймає рішення.

Любить конкуренцію.

Віддає перевагу незалежності.

Змінює світ навколо себе згідно власної волі.

Ризикує і бере відповідальність на себе.

Прагне стати сильнішою.

Любить виділятися на тлі інших.

На жаль, бажання домінувати — це ознака не тільки лідера, але і деспота. За статистикою, причиною домашнього насильства, тиранії на роботі, агресивної поведінки стає неконтрольоване домінування однієї людини.

Ознаки домінантної поведінки (на прикладі чоловіка-маніпулятора):

Стеження. Воно починається з перегляду телефонних контактів, пошти або повідомлень в соцмережах. В особливо серйозних випадках переростає в цілодобове спостереження за кожною дією жертви.

Заборона на спілкування. Маніпулятор починає тиснути на жертву, позбавляючи її можливості контактувати з колегами, друзями і навіть родичами.

Постійна присутність. Чоловік прагне не залишати жертву ні на хвилину. При цьому він може мовчати або робити вигляд, що зайнятий справою.

Перекладання обов’язків. Не плутати з альфонсами, оскільки вони закохують в себе жінку заради отримання матеріальних благ, а, відповідно, добре до неї ставляться. Це теж маніпуляція, але вона не є насильством. Чоловіки, що перекладають обов’язки на жінок, ведуть себе грубо і зухвало, викликаючи у жертви постійне почуття провини.

Обмеження обов’язків. Повна протилежність попередньому пункту. В цьому випадку маніпулятор стає тираном, забороняючи жертві займатися своїми справами. Може змушувати жінку сидіти вдома і звести до мінімуму її спілкування із зовнішнім світом.

Ознаки вербальної емоційної агресії:

Презирство. Виявляється в глузуваннях із зовнішнього вигляду, діяльності, захоплень і релігійних поглядів жертви.

Критика. Йдеться про необ’єктивну оцінку вчинків жертви. Це можуть бути їдкі зауваження з приводу розумових здібностей, зовнішності і т. д.

Приниження. Спілкування тільки за допомогою образ, в будь-яких, навіть побутових ситуаціях.

Деспотизм. Виражається в зарозумілій поведінці маніпулятора, який замість прохань висловлює лише вказівки.

Погрози. Словесні залякування часто стосуються дітей, близьких родичів або просто важливих для жертви людей. Іноді маніпулятор може погрожувати самогубством.

Легше спробувати запобігти явищу на перших стадіях. Якщо маніпулятор отримує відсіч, він може замислитися над своїми діями і змінити модель поведінки.

Протистояння можна почати з:

- самовідчуття. Якщо внутрішнє «я» постійно знаходиться в пригніченому стані, потрібно задуматися; • прямої розмови. На першому етапі, коли партнер тільки починає проявляти домінантну поведінку, можна поставити запитання «в лоб»: навіщо він це робить;

- об’єктивної оцінки дійсності. Потрібно проаналізувати звинувачення партнера і зробити висновки щодо того, наскільки вони аргументовані;

- контролю над ситуацією. Ситуацію не можна затягувати, вона сама не виправиться. Краще дочекатися моменту, коли партнер буде в хорошому настрої і поговорити з ним про проблему;

- демонстрації своїх позитивних якостей. Партнер повинен відчувати особистість поруч з собою.

Go back

Наша адреса

вул. Некрасова, 4,
79010, м. Львів

Гаряча лінія

09:00–18:00
+38 032 260-19-18