Час обирати здоров'я

На Львівщині розпочався «Тиждень обізнаності про папіломавірус людини та рак шийки матки»

# Онкологія

З 4 по 11 березня 2021 року департамент охорони здоров’я Львівської ОДА спільно з Львівським обласним центром громадського здоров’я проводить тиждень обізнаності про папіломавірус людини та рак шийки матки.

Сьогодні в усьому світі гінекологи, імунологи, цитологи проводять різноманітні заходи, аби привернути увагу жінок до важливості профілактики раку шийки матки. А йому можна запобігти шляхом вакцинації дівчаток-підлітків. Відтак, у Львівському онкологічному регіональному лікувально-діагностичному центрі зібрались фахівці, щоб розповісти про цю проблему.

Як зазначив заступник генерального директора Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру Орест Тріль, міжнародний день підвищення інформованості про вірус папіломи людини (ВПЛ) був впроваджений 4 березня 2018р. Цього року, на фоні пандемії Covid-19, проблеми ВПЛ-інфекції «звучать» по-особливому. Вплив даного сімейства вірусів на стан здоров’я у світі досить суттєвий, адже ВПЛ-інфекція спричиняє 1 із 20 випадків раку в світі.

«Мені б хотілося наголосити, що рак шийки матки це хвороба, яку можна попередити. На сьогодні є великий арсенал можливостей для впровадження превентивних заходів, які зможуть зберегти життя жінок. Адже рак виліковний за умови раннього виявлення й належного лікування. За минулий рік, у зв’язку з епідемією коронавірусу, збільшилась кількість осіб, які не пройшли скринінг, а отже патологію недовиявлено та недодіагностовано. Але зараз можна все надолужити», — зазначила Мар’яна Служинська, директор Львівського обласного центру громадського здоров’я.

«Попередити інфікування вірусом папіломи людини можна щепленням. Вакцина проти ВПЛ ― доведена та ефективна профілактика раку шийки матки. Вона на 90% зменшує ймовірність розвитку новоутворень. Основною цільовою групою населення для вакцинації проти вірусу папіломи людини, за рекомендацією ВООЗ, є дівчата у віці 9–15 років, ще до початку статевого життя. Вакцина є в наявності у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі. Така унікальна можливість є не в кожній області, в нас вакцина була закуплена за кошти обласного бюджету. В межах програми з 2017 року було закуплено 11120 доз вакцини для 5560 дівчаток. Вже провакциновано 5298. Скористайтесь можливістю, подбайте про своїх дітей та попередьте недугу!», — закликала експерт департаменту охорони здоров’я з дитячої імунології Лариса Костюченко.

Оксана Лесь, завідувач цитологічної лабораторії Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру, зупинилася на особливостях цитологічного скринінгу раку шийки матки.

Світлана Струк, експерт департаменту охорони здоров’я з онкогінекології, наголосила, що рак шийки матки може не проявляти ознак і симптомів, або вони можуть бути не очевидними. «Перевіреними дієвими стратегіями боротьби з раком шийки матки на всіх етапах циклу надання допомоги є: вакцинація проти вірусу папіломи людини, скринінг і лікування передракових станів, раннє виявлення й невідкладне лікування інвазивного раку. Раннє виявлення раку шийки матки є критично важливим, оскільки жінки, в яких інвазивний рак виявляється на початкових стадіях, мають істотно вищі шанси на одужання, а лікування на ранній стадії — ефективне ще й з погляду витрат».

Про рак шийки матки як проблему громадського здоров’я та глобальний прогноз розповіла професор, голова Асоціації кольпоскопістів України Наталія Володько. 44,4 млн випадків раку шийки матки прогнозується протягом найближчих 50 років, починаючи з 2020 року при відсутності активних заходів боротьби з ним. «Проблема надзвичайно важлива і актуальна на сьогодні. Необхідна ваша свідомість та ваше бажання досягти виправданих результатів. Недостатньо отримати знання — треба знайти їм застосування. Недостатньо прагнути — треба діяти», — завершила фахівець словами німецького письменника В. Гете.

Пам’ятайте! Рак шийки матки піддається профілактиці!

Повернутись

Наша адреса

вул. Некрасова, 4,
79010, м. Львів

Гаряча лінія

09:00–18:00
+38 032 260-19-18