29 травня - Всесвітній день травної системи
# Пам'ятні дати
З нагоди цього дня, нагадуємо правила раціонального харчування.
ТАРІЛКА ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ — це концепція, розроблена експертами Гарвардського університету, яка допомагає налагодити харчування, а вибір корисних продуктів зробити простим і зрозумілим. Вона слугує наочною ілюстрацією того, яким має бути приймання їжі, щоби вміст і співвідношення основних поживних речовин були максимально збалансовані.
Половина тарілки — овочі, фрукти та ягоди на ваш смак. Головне, щоб вони були різні, бо розмаїття кольорів на тарілці означає розмаїття корисних речовин.
Чверть тарілки — складні вуглеводи, особливо цільнозернові продукти, наприклад, цільнозерновий хліб, макарони з твердих сортів пшениці, вівсянка, бурий рис, кіноа або ячмінь. Обмежте вживання очищених злаків (білий рис і
Чверть тарілки — білки, наприклад, риба, птиця, бобові та горіхи. Їх можна додати в салат, а також поєднувати з овочами.
Додавайте до їжі здорові рослинні жири. Вживайте в помірній кількості такі олії: оливкова, соняшникова, соєва, кукурудзяна, арахісова — готуйте на них і заправляйте ними салати. Також додавайте до тарілки авокадо, горіхи й насіння.
Не забувайте про молочні та кисломолочні продукти без доданого цукру і з низьким вмістом жиру.
Обмежте споживання оброблених продуктів, де міститься багато солі та цукру.
Споживайте не більше 5 г солі та 50 цукру щодня.
Не пропускайте сніданок та вечеряйте не менше, ніж за 3 год. до сну.
Робіть 1-2 перекуси до та після обіду.
Процес їжі має тривати 20-30 хв, перекус - не менше 10 хв.
Пийте воду. Підтримка водного балансу є важливою частиною здорового харчування. Пам’ятайте, що найкращий вибір для втамування спраги — це вода. Вона сприяє підтримці всіх функцій організму, покращує травлення та запобігає зневодненню. Уникайте цукровмісних напоїв.
Любителям кави та чаю радимо вживати ці напої без цукру.
