Час обирати здоров'я

29 травня - Всесвітній день травної системи

# Пам'ятні дати

З нагоди цього дня, нагадуємо правила раціонального харчування.
 
ТАРІЛКА ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ — це концепція, розроблена експертами Гарвардського університету, яка допомагає налагодити харчування, а вибір корисних продуктів зробити простим і зрозумілим. Вона слугує наочною ілюстрацією того, яким має бути приймання їжі, щоби вміст і співвідношення основних поживних речовин були максимально збалансовані.
Половина тарілки — овочі, фрукти та ягоди на ваш смак. Головне, щоб вони були різні, бо розмаїття кольорів на тарілці означає розмаїття корисних речовин.
Чверть тарілки — складні вуглеводи, особливо цільнозернові продукти, наприклад, цільнозерновий хліб, макарони з твердих сортів пшениці, вівсянка, бурий рис, кіноа або ячмінь. Обмежте вживання очищених злаків (білий рис і
Чверть тарілки — білки, наприклад, риба, птиця, бобові та горіхи. Їх можна додати в салат, а також поєднувати з овочами.
Додавайте до їжі здорові рослинні жири. Вживайте в помірній кількості такі олії: оливкова, соняшникова, соєва, кукурудзяна, арахісова — готуйте на них і заправляйте ними салати. Також додавайте до тарілки авокадо, горіхи й насіння.
 
Не забувайте про молочні та кисломолочні продукти без доданого цукру і з низьким вмістом жиру.
Обмежте споживання оброблених продуктів, де міститься багато солі та цукру.
Споживайте не більше 5 г солі та 50 цукру щодня.
Не пропускайте сніданок та вечеряйте не менше, ніж за 3 год. до сну.
Робіть 1-2 перекуси до та після обіду.
Процес їжі має тривати 20-30 хв, перекус - не менше 10 хв.
Пийте воду. Підтримка водного балансу є важливою частиною здорового харчування. Пам’ятайте, що найкращий вибір для втамування спраги — це вода. Вона сприяє підтримці всіх функцій організму, покращує травлення та запобігає зневодненню. Уникайте цукровмісних напоїв.
Любителям кави та чаю радимо вживати ці напої без цукру.

Повернутись

Наша адреса

вул. Некрасова, 4,
79010, м. Львів

Гаряча лінія

09:00–18:00
+38 032 260-19-18