Час обирати здоров'я

Обережно — борщівник!

Літо — пора виїздів на природу, прогулянок лісом та парком. Та, на жаль, досить часто вилазки на природу закінчуються бідою. Розповідаємо про борщівник Сосновського — рослину, «знайомство» з якою може закінчитися опіками 1 — 3 ступенів.

Борщівник Сосновського — це отруйна гігантська рослина, до трьох метрів заввишки. Навесні з’являється один з перших, швидко розкидаючи велике листя, схоже на лопухи. При пошкодженні рослина виділяє фуранокумарини —речовини, які під дією ультрафіолету спричиняють на тілі людей серйозні опіки. Інколи навіть легкого дотику до його листя чи стебла достатньо, аби отримати опіки, а зривання листя чи стебла цієї рослини може викликати глибокі опіки, які загоюються значно довше і гірше, ніж звичайні.

Запам’ятайте цю рослину самі і обов’язково покажіть її дітям — саме їх часто приваблюють величезні, схожі на парасольки суцвіття. Діти часто вибирають для ігор порожнисті стебла борщівника, роблять з них палички для стрільби або ж сопілку. Якщо людина доторкнеться до рослини, вона навіть не відразу відчує біль. А вже за кілька годин або навіть діб розпочнеться свербіж і почервоніння уражених ділянок шкіри, а потім з’являться пухирі. При сильних опіках підвищується температура, починається лихоманка, з’являються виразки, а після загоєння на їх місці ще тривалий час залишаються темні плями. Найнебезпечнішим борщівник є у період цвітіння, а цвіте він практично все літо.

Запам’ятайте! При знищенні рослини намагайтеся триматися якомога далі від неї, одягайте гумові рукавички, щільний одяг та чоботи, захищайте обличчя. У пральній машині при помірній температурі виперіть одяг, в якому ходили по чагарниках борщівника, та промийте водою взуття. Збираючись на прогулянку в ліс або поле, де можуть рости отруйні рослини, надягайте штани й сорочку з довгими рукавами.

Перша допомога

Якщо контакту з борщівником все-таки не вдалось уникнути, потрібно:

Ретельно промити уражені місця водою з милом або розчином із харчовою содою.

Якщо ні мила, ні соди під руками нема, промийте водою.

Уражену ділянку шкіри слід обробити спиртом або слабким розчином марганцівки, або прикласти примочку із розчину фурациліну.

Прийміть антигістамінний засіб.

Ділянку тіла, що контактувала з рослиною, слід закрити від прямих сонячних променів щонайменше на дві доби.

Змастіть уражені місця засобом від опіків, підійдуть «Пантенол», «Рятівник» тощо.

Якщо опіки отримали маленькі діти або коли на тілі утворилися великі пухирі, обов’язково зверніться до лікаря.

У жодному разі не проколюйте пухирці, аби не допустити інфікування.

Якщо опік торкнувся очей, рота чи інших слизових оболонок, до лікаря треба звертатися негайно.

Будьте здорові і пам’ятайте: запобігти хворобі завжди легше, ніж лікувати. Оминайте десятою дорогою борщівник, і головне покажіть дітям рослину, до якої не можна торкатись!

Go back

Наша адреса

вул. Некрасова, 4,
79010, м. Львів

Гаряча лінія

09:00–18:00
+38 032 260-19-18