Отруєння грибами: як запобігти
Сезон тихого полювання настав, а разом з ним і пора отруєнь, коли улюблена нами страва може вкласти на лікарняне ліжко. Ви зрозуміли, про що ми зараз? Так! Про гриби — традиційний продукт харчування для більшості українців.
Від початку 2020 року в Україні зареєстрували 13 випадків отруєння дикорослими грибами. Серед тих, хто захворів, — четверо дітей. У трьох випадках причиною отруєнь було вживання маринованих грибів. У восьми — відварних та смажених. У двох випадках діти їли гриби сирими...
Отруєння грибами є найважчим харчовим отруєнням і стається воно через вживання в їжу отруйних (близько 4% всіх отруєнь) або їстівних грибів — при порушенні техніки їх обробки, приготування чи зберігання.
Щоб уникнути отруєння:
- Не кладіть до кошика гриб, якщо ви не впевнені у тому, що він їстівний.
- Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені зовнішні ознаки.
- Не збирайте грибів поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.
- Не збирайте грибів під час посухи. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.
- Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Купуйте гриби у місцях, де вони проходять відповідний контроль.
- Не вживайте сирих грибів.
- Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
- Відібрані гриби спочатку ретельно промийте та відваріть. Радимо кип’ятити гриби двічі (залити чистою водою після першого кипіння). Після другого кипіння, проваріть гриби іще 15-20 хвилин.
- Готові страви з грибів зберігайте у холоді в емальованому посуді, не більше ніж добу.
Увага! Не годуйте грибами дітей. Не можна вживати гриби вагітним та жінкам, які годують груддю.
Симптоми грибного отруєння можуть з’явися у різний час — від 30 хвилин до кількох діб — залежно від виду грибів, які споживали.
Серед симптомів грибного отруєння може бути: запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ та нігтів, похолодання рук та ніг, галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності.
Перша допомога у разі отруєння грибами
- Якщо після споживання грибів у вас чи ваших близьких спостерігаються симптоми отруєння — негайно викликайте «швидку допомогу»;
- промийте шлунок простою водою; дотримуйтесь ліжкового режиму;
- пийте багато рідини (вода, підсолена вода або прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
- прийміть сорбенти.
Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів в організм.
Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя! І ще одне: не викидайте залишки грибів — їхній аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.
Шануйтеся! Час обирати здоров’я!