Час обирати здоров'я

Ожиріння

Ожиріння — одна з найскладніших медично-соціальних проблем сьогодення. За останні десять років кількість хворих на ожиріння в усьому світі збільшилася в середньому вдвічі. За підрахунками експертів ВООЗ, до 2025 року людей, які потерпатимуть від ожиріння, стане 300 мільйонів!

Ожиріння — це хронічне захворювання, яке характеризується надлишковим накопиченням жирової тканини в організмі, обумовлене порушенням обміну речовин. В основі його лежить позитивний енергетичний баланс, тобто надходження енергії з калоріями їжі перевищує енерговитрати. В Україні від ожиріння потерпає 22,1% населення. Кількість людей з надлишковою вагою збільшується щороку, а це веде до погіршення якості їх життя! Малорухливий спосіб життя та неправильний раціон сприяють збільшенню кількості людей з ожирінням.

Чим небезпечне ожиріння?

Зайва вага — це не тільки про зовнішній вигляд. Кожен зайвий кілограм чинить негативний вплив на стан внутрішніх органів, на кістки і суглоби, що веде до розвитку артритів і артрозу. Додаткова маса тіла посилює навантаження і на серце, провокуючи судинні патології, в тому числі, гіпертонію, ішемічну хворобу серця. У результаті ожиріння може розвинутися панкреатит і холецистит, цукровий діабет II типу, безпліддя, еректильна дисфункція, жирова дегенерація печінки, а також рак молочної і передміхурової залози, печінки, кишківника. Тому боротися із зайвою вагою слід не лише для того, щоб повернути собі красу і вузьку талію, а для того, щоб зберегти здоров’я та покращити якість життя.

Що впливає на вагу?

Збалансоване харчування Не варто їсти тільки моркву і капусту чи варене куряче філе. Вага від подібних дієт, можливо, і буде зменшуватися, але такі дієти не є збалансованими. Намагайтеся споживати багато різних сирих та приготованих овочів, фрукти і ягоди, рибу, м’ясо і бобові, горіхи і насіння, жири рослинного і тваринного походження. Мінімізуйте вживання цукру та солі. Будь-які перекоси в раціоні можуть призвести до набору ваги, браку нутрієнтів, втрати м’язової ваги, а отже — зменшення енерговитрати, розвитку стійкості до інсуліну, ламкості нігтів та випадіння волосся, порушення мікрофлори кишківника. Перекос раціону в бік жирної чи солодкої їжі спотворить склад мікрофлори кишківника, а надлишок солодощів сприятиме розвитку інсулінорезистентності та карієсу.

Як уникнути помилок у харчуванні

Враховуйте, що, наприклад, велике лате із цукром дуже калорійне, але при цьому воно містить лише швидкі вуглеводи. Солодкі сніданки — мюслі з йогуртом, кава з круасаном тощо радше сприяють набору ваги і бажанню щось перехопити перед обідом, аніж насичують нас нутрієнтами. Солодке зранку — це швидкий злет та падіння рівня цукру в крові, та зменшення рівня орексину — речовини, що допомагає почуватися бадьорими та сприяє втраті ваги. Особливо це критично, якщо не виспатися. Дорослим людям, якщо вони не хворі на діабет І типу, часті перекуси скоріше псуватимуть апетит, зуби та індекс маси тіла. Дорослим можна їсти і двічі на день — головне харчуватися повноцінно і не переїдати. Системних помилок, які поволі змінюють вагу в небажаний бік, можна уникнути. Не обов’язково готувати самим, але знайте, яку їжу краще не споживати. Смажені (а не запечені) котлети, використання маргарину, хліб до макаронів, пельмені з майонезом, відсутність овочів у раціоні — все це сприяє надмірній вазі. Харчові звички формуються у дитинстві і зберігаються в дорослому віці. Якщо, наприклад, у сім’ї їдять багато смаженого, а овочів — мало, у дитини формується нездорове уявлення про їжу. Крім цього зростають ризики мати дитяче ожиріння або анорексію тощо. Щоби заохотити дитину їсти здорову їжу, батьки мають і самі харчуватись правильно та стати для дітей взірцем харчування. Брак фізичної активності ВООЗ наголошує, що протягом тижня нам потрібно 150 хвилин інтенсивних фізичних навантажень, і щодня — хоча би пів години помірних, а також вправи протягом дня.

Здоровий сон

Хронічний брак сну призводить до порушення роботи гормональної системи, що контролює ситість та відкладення жирових запасів. Крім цього, брак сну збільшує тривожність, і налаштовує багатьох на заїдання стресу, переїдання чи вибір солодощів як основи раціону.

Гормональне здоров’я

Низка гормонів (гормони щитоподібної залози, статеві гормони, соматотропін (гормон росту), кортизол, інсулін, лептин і адипонектин) впливає на вагу та схильність утворювати підшкірні чи вісцеральні запаси жиру. Зміни ваги супроводжують також менопаузу і навіть другу фазу менструального циклу. Саме тому в разі невпинного набору ваги за звичайного раціону та способу життя слід піти на огляд ендокринолога.

Генетика

Існують люди, які генетично схильні багато їсти і не повнішати. Кілька генів відповідають за схильність до ожиріння. Водночас більшість випадків ожиріння мають багатофакторне походження: поєднання дії кількох генів та середовища, що сприяє набору ваги, як-от традиції харчування у сім’ї. Людям, батьки яких мали індекс тіла 30 чи більше, слід з юності бути уважними зі своєю вагою. Навіть у разі генетичної схильності до ожиріння йому можна запобігти збалансованим харчуванням і тренуваннями.

Психічні розлади

Порушення харчової поведінки бувають при клінічній депресії (відмова від їжі чи переїдання, зсув раціону в бік солодкого, фаст-фуду чи алкоголю) і тривожному розладі (неконтрольоване переїдання, заїдання стресу). Депресія, низька самооцінка, порушення настрою без депресії, чи обсесивно-компульсивний розлад супроводжують більшість випадків нервової булімії (переїдання, після чого від їжі в шлунку позбуваються) чи анорексії (нав’язливого прагнення важити дедалі менше). Якщо людина недо- чи переїдає, заклики отямитися, намагання присоромити вагою не спрацюють. Проблему слід усвідомити та звернутися по допомогу до фахівця: психіатра чи когнітивно-поведінкового терапевта.

Харчуйтеся збалансовано, будьте фізично активними, стежте за своєю вагою і пам’ятайте слова відомого американського вченого Арнольда Глазгоу: «Тіло — багаж, котрий несеш все життя. Чим він важчий, тим коротша подорож».

Час обирати здоров’я!

Go back

Наша адреса

вул. Лисенка 45,
790008, м. Львів

Гаряча лінія

09:00–18:00
+38 032 260-19-18