Час обирати здоров'я

Про користь та шкоду кави

Мільйони людей у всьому світі розпочинають свій ранок з кави. А ще на початку XVII століття в Європі каву продавали тільки в аптеках. Вона була улюбленим напоєм музикантів, поетів і мислителів. Наприклад, французький письменник Оноре де Бальзак випивав понад 20 горняток кави на день і вважав, що саме вона надихає його до творчості.

Суперечки щодо впливу кави на організм людини тривають досі. Але доведено: кава може як бути корисною, так і шкодити здоров’ю людей. Про користь і шкоду каву — далі.

Корисні властивості кави

2016 року каву виключили із переліку потенційно канцерогенних сполук і внесли до списку речовин з протипухлинною дією. Зараз каву вважають елементом здорового раціону. Дослідження показали, що кава зменшує ризик атеросклерозу та прояви викликаного алкоголем панкреатиту. На 40% зменшує ризик раку печінки у людей-носіїв вірусу гепатиту С. У людей, у яких швидко руйнується кофеїн, тобто «кава на них не діє», кава знижує розвиток серцево-судинних хвороб. Регулярне та помірне споживання кави на 15% знижує ймовірність передчасної смерті. Любителі кави рідше хворіють на діабет, а в діабетиків кава стає на заваді утворенню вісцерального жиру (на животі). Кава підвищує тиск і покращує мозковий кровообіг. Але інколи це шкодить здоров’ю. А ще один дуже відомий ефект кави — вона допомагає сфокусуватися, боротися із сонливістю та покращує настрій.

Але кава може шкодити здоров’ю!

Передусім через повільне знешкодження кофеїну. Кофеїн, як і ліки та стероїдні гормони, проходить знешкодження в печінці. Ферменти (цитохроми СYP1А2), які це роблять, в різних людей працюють по-різному. Якщо у вас гени «потужних» цитохромів, то кава на вас майже не буде діяти, і можна пити багато. Власники «повільних» цитохромів довго знешкоджують кофеїн, тож він діє довше і сильніше, та викликає тахікардію, гіпертензію, біль в серці, тривожність і порушення сну.

Якщо кава на вас сильно діє, від неї калатає серце, вам тривожно, пересихає в роті і пропадає сон — не пийте її. Ви можете пити декофеїнізовану каву, яка має антиоксиданти, але не містить кофеїну.

Крім того, кава може викликати залежність. Інколи ми п’ємо багато кави, коли не виспані, але є велика потреба зосередитись. Спочатку кава допомагає, але зрештою перестає діяти. Якщо ви відчуваєте, що стали залежні від кави і мусите збільшувати дозу, то варто вчинити навпаки — не пити каву кілька тижнів.

Лікарі не рекомендують пити каву людям з ішемічною хворобою серця та атеросклерозом. Не рекомендується вона і при захворюваннях нирок, а також при підвищеній збудливості, безсонні, гіпертонії і глаукомі. Крім того, не варто пити каву дітям і літнім людям.

Скільки кави можна пити?

Одностайної відповіді на це питання немає. Тож у цьому краще керуватися власними відчуттями. Якщо кава на вас «не діє», то можете пити до 6 порцій еспресо на день. Якщо ж кава вас надто збуджує, то не варто пити більше однієї порції на день. Коли п’єте каву, зважайте не на розмір порції, а на кількість меленої кави, взятої для приготування.

Чи можна пити каву вагітним?

Можна, але не більше ніж раз чи два на день. Під час вагітності кофеїн руйнується повільніше, і на це слід зважати. Високі дози кофеїну під час вагітності збільшують ризик викидню чи народження дитини із малою вагою. Втім, кава не заборонена — заборонене переспоживання.

Як краще споживати каву?

Каву краще запивати водою, пити без цукру і смаколиків чи молока. Велике лате з цукром не має бути замінником вчасної і повноцінної страви, хоча за калоріями наближається до порції спагеті. Не пийте каву, а також інші напої, надто гарячими. Це збільшує ризик раку стравоходу. Уникайте енергетичних напоїв, що містять кофеїн. У них дуже висока доза кофеїну, до того ж вони містять забагато цукру та додаткові стимулятори.

Пам’ятайте, щоби кава приносила користь та залишалася елементом здорового раціону — споживайте її помірно та керуйтеся відчуттями свого організму.

Go back

Наша адреса

вул. Некрасова, 4,
79010, м. Львів

Гаряча лінія

09:00–18:00
+38 032 260-19-18