Час обирати здоров'я

Як зберегти здоров'я очей

У світі близько 253 млн осіб страждають від порушень зору, 36 млн з них уражені сліпотою — такі дані ВООЗ. В Україні за рік в середньому реєструють близько 1,5 млн випадків захворювань очей, серед них — понад 300 000 серед дітей.

Найбільш поширеними причинами порушення зору є короткозорість, далекозорість чи астигматизм, непрооперована катаракта та глаукома.

І якщо короткозорість чи далекозорість мають генетичні передумови, то на розвиток катаракти і глаукоми впливають різні фактори, як-от:

хронічні захворювання;

діабет;

серцево-судинні захворювання;

вплив ультрафіолету;

куріння;

надмірна вага;

неповноцінне харчування;

відсутність фізичної активності.

Щоб діагностувати проблеми зору якомога раніше, здійснюють офтальмологічний скринінг. Лікар оцінює гостроту зору (візіометрія) та вимірює внутрішньоочний тиск (тонометрія): пацієнтам, старшим за 40 років, така процедура показана не рідше одного разу на три роки, а особам із групи ризику щодо глаукоми — щороку з 35-річного віку.

Щоби зберегти очі здоровими якомога довше, дотримуйтесь наших простих порад.

Якщо ваша робота передбачає тривале сидіння за комп’ютером, робіть перерви і давайте очам відпочити.

Ґаджети тримають наші очі в постійній напрузі, а це сприяє комп’ютерному зоровому синдрому (Сomputer Vision Syndrome, CVS), який виявляється у загальному погіршенні зору, сухості та почервонінні очей. Щоб захистити очі, регулярно робіть перерви та вправи. Рекомендуємо вправу «20-20-20»: кожні 20 хвилин дивіться на 20 м удалечінь протягом 20 с. Ця швидка вправа допоможе зменшити напругу очей.

Захищайте очі від ультрафіолетових променів сонцезахисними окулярами.

Вплив ультрафіолету може спричинити печіння та пошкодження очей та збільшує ризики появи катаракти. Правильно підібрані окуляри з відповідним рівнем захисту від ультрафіолетових променів допоможуть зберегти ваш зір.

Включіть до свого раціону зелень (особливо шпинат), капусту, рибу (джерело Омега-3 жирних кислот), велику кількість свіжих овочів, фруктів та цільного зерна. контролюйте свою вагу, оскільки її надлишок чи ожиріння підвищує ризик виникнення цукрового діабету або інших хронічних недуг, які у подальшому можуть призвести до погіршення зору або навіть сліпоти.

Регулярно перевіряйте зір.

Визначити необхідну кількість відвідувань для вас допоможе ваш лікар, залежно від сімейної історії захворювань очей та особливостей вашого організму і способу життя. Здебільшого це слід робити раз на один-два роки.

Займайтеся спортом, дотримуйтесь здорового способу життя, киньте курити, дотримуйтеся правил особистої гігієни під час використання контактних лінз та окулярів, регулярно проходьте медичні огляди.

Пам’ятайте: запобігти хворобі завжди легше, ніж її лікувати. Бережіть себе і свої очі.

Go back

Наша адреса

вул. Некрасова, 4,
79010, м. Львів

Гаряча лінія

09:00–18:00
+38 032 260-19-18