Час обирати здоров'я

Хвороба Лайма, або кліщовий бореліоз: профілактика та ознаки

Щорічно із укусами кліщів до закладів охорони здоров’я звертаються в середньому близько 20 тис людей.

Квітень-травень – час, коли активізуються кліщі. Зустріти небезпечну комаху можна не лише у парку чи сквері (прогулянки у яких, нагадуємо, зараз заборонені!), а й на звичайному газоні біля будинку.

Найчастіше кліщі селяться у траві на висоті близько 20-60 см і лише зрідка потрапляють на невисокі кущові рослини. Самі по собі кліщі не є небезпечними, але вони є переносниками таких інфекційних захворювань, як кліщовий енцефаліт та хвороба Лайма. І якщо у наших краях кліщовий енцефаліт трапляється рідше, то випадки хвороби Лайма фіксують доволі часто. В останні роки бореліоз все частіше фіксується в Україні.

Хвороба Лайма, або кліщовий бореліоз – інфекційне захворювання, збудником якого є спірохети – Боррель. Ризик зараження хворобою Лайма залежить від тривалості присмоктування кліща: протягом доби вірогідність інфікування досить мала, а в кінці третьої доби наближається до 100%. Тривалість інкубаційного періоду від однієї до шістдесяти діб, найчастіше – 14 діб.

Інфекція уражає різні органи та системи організму: нервову, серцево-судинну, опорно-руховий апарат, печінку, селезінку, очі. Перші прояви хвороби Лайма можуть з’явитися через 1-3 тижні. Як правило, на місці присмоктування кліща на тілі постраждалого виникає кліщова мігруюча еритема – почервоніння шкіри. Часто разом з еритемою у людини з’являється гарячка, головний біль, затверділість м’язів шиї, ломота в усьому тілі і млявість. Слід відзначити, що у 30-40% хворих еритема не спостерігається.

Якщо лікування хворих на ранній стадії не проводиться, хвороба набуває хронічного перебігу, призводячи до тривалої непрацездатності та інвалідності.

Що робити, якщо вас укусив кліщ

Укус кліща безболісний, до складу його слини входять знеболювальні речовини. У людини кліщ присмоктується найчастіше в ділянці шиї, грудей, пахвових западин, пахових складок, в місцях з тонкою шкірою і рясним кровопостачанням. У дітей найчастішим місцем прикріплення кліща є волосиста частина голови. Темно-коричневий кліщ з твердим, трохи більше шпилькової головки тілом легко подібний на кірочку садна або шматочок бруду і тому його буває доволі важко вчасно побачити.

Якщо ви побачили в себе на тілі кліща, найкраще одразу звернутися до травмпункту або найближчого медичного закладу, де кліща видалять, оброблять місце укусу, дадуть необхідні рекомендації. Якщо немає можливості звернутися до лікаря, витягніть його самостійно. : розхитуючи кліща з боку вбік пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою людини, повільно його видалити разом з хоботком. Після видалення кліща місце присмоктування потрібно змастити 3% розчином йоду, спиртом або одеколоном. Якщо хоботок залишився в ранці, його видаляють стерильною голкою. Після видалення кліща ретельно вимийте руки з милом. Видаленого кліща помістить на шматок вологої марлі у скляний посуд та відвезіть у лабораторію для проведення дослідження на наявність збудників інфекційних захворювань. Якщо після укусу кліща у вас спостерігається підвищення температури тіла, почервоніння, припухлості на шкірі в місці укусу, зверніться до лікаря-інфекціоніста.

Лікування хвороби Лайма

Хвороба Лайма лікується комплексно, залежно від тяжкості ураження органів. Зазвичай лікарі призначають антибіотики: тетрациклін, пеніцилін, а при відновленні хворого суглоба можливе навіть хірургічне втручання. Люди, які перехворілі на хворобу Лайма, повинні спостерігатися у лікаря протягом двох років. Залежно від розвитку і тривалості хвороби, а також від того, які ускладнення мали місце, хворому можуть знадобитися консультації та медична допомога профільних фахівців, таких, як кардіолог, ревматолог тощо.

Як захиститися від кліщів

Одягайте на прогулянки світлий однотонний, з довгими рукавами одяг – на ньому легше помітити кліщів.

Ретельно огляньте себе та дітей після прогулянки, особливо ділянки тіла, покриті волоссям.

Якщо ви гуляли із собакою – їх теж огляньте перед тим, як впустити до помешкання.

На прогулянці тримайтеся ближче до центру стежки та не заходьте у траву обабіч: саме там кліщів найбільше.

Вдома одразу слід змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати та випрасувати.

Не залишайте цей одяг біля ліжка і не спіть у ньому.

Використовуйте репеленти – засоби, що відлякують кліщів.

Go back

Наша адреса

вул. Некрасова, 4,
79010, м. Львів

Гаряча лінія

09:00–18:00
+38 032 260-19-18