Час обирати здоров'я

Що робити, якщо вас вкусив собака?

28 вересня з ініціативи БО «Альянс із боротьбі зі сказом» (ARC) та Центру боротьби з хворобами і профілактики хвороб (CDC) за підтримки ВООЗ у світі щорічно відзначають Всесвітній день боротьби проти сказу.

Щороку через сказ гине понад 55 тисяч людей і більш ніж мільйон тварин у всьому світі. В Україні майже щороку від цього небезпечного захворювання помирає від 1 до 7 людей.

Головною причиною, що призводить до захворювання і смерті укушених скаженими тваринами людей, є небажання (незнання) пройти профілактичне лікування вакциною.

Крім того, причиною смерті від цього захворювання стає пізнє звернення до фахівців та пізній початок лікування. Тоді як очищення рани та імунізація, зроблені якомога раніше після підозрілого контакту з твариною, можуть запобігти розвитку сказу практично на 100%.

Сказ — це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу (англ. Rabies virus) із роду Lyssavirus. Характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи.

Джерелом та резервуаром збудника сказу є дикі та свійські тварини. Людина може заразитися сказом від інфікованої тварини через укус, подряпину чи потрапляння зараженої слини на слизові оболонки. У контактний спосіб людей найчастіше інфікують коти й собаки — з-поміж свійської фауни, а в дикій природі — лисиці та вовки.

Що робити, якщо вас вкусив собака?

Не чекайте проявів симптомів! Навіть якщо укус був не до крові, слина зараженої тварини могла потрапити на подряпини, а цього достатньо, щоб заразитися.

Одразу ж добре промийте уражене місце великою кількістю води з милом.

Продезінфікуйте рану антисептичним засобом на основі спирту чи йоду (не перекисом водню!)

Зверніться у найближчий медзаклад.

Якщо ви не впевнені, що тварина була здоровою, вам обов’язково мають зробити щеплення вакциною.

Якщо є можливість, зверніться у ветслужбу, щоб перевірити на сказ тварину, яка вас вкусила. Тварину треба помістити під карантин на 10 днів для нагляду. Профілактичне лікування можна перервати, якщо буде підтверджено, що тварина не заражена сказом.

Якщо тварину неможливо знайти та протестувати, необхідно провести повний профілактичний курс профілактичних щеплень.

Завжди вакцинуйте від сказу своїх домашніх собак та котів. Дбайте про себе та своїх домашніх улюбленців і будьте здорові!

Go back

Наша адреса

вул. Некрасова, 4,
79010, м. Львів

Гаряча лінія

09:00–18:00
+38 032 260-19-18