Час обирати здоров'я

Короткозорість

Статистика шокує: у Європі кожен другий школяр — короткозорий, а в країнах Азії — таких учнів 70-90%. Найвищий показник у Південній Кореї — 97% випускників страждають на короткозорість.

В Україні від 35 до 50% школярів випускаються зі шкіл з короткозорістю.

Короткозорість, або міопія — одне з найпоширеніших порушень зору у дітей. Захворювання характеризується нечітким сприйняттям предметів на далекій відстані, при цьому предмети поблизу розрізняються добре і чітко.

Короткозорість полягає в тому, що картинка формується перед сітківкою ока, тоді як вона повинна формуватися на самій сітківці. Людина бачить чітко тільки близько розташовані предмети, а на відстані зображення нечітке, розмите.

Причини виникнення короткозорості: — травми очей; — спадковість; — велике зорове навантаження за книгами, комп’ютером чи іншими гаджетами; — погане освітлення робочого місця; — неправильний розпорядок дня; — нераціональне за часом і якістю харчування; — недостатнє перебування на свіжому повітрі; — загальне ослаблення здоров’я.

Щоб не допустити погіршення зору в дитини:

Слідкуйте за режимом зорового навантаження. Для дітей дошкільного і молодшого шкільного віку варто давати відпочинок очам кожні 20-30 хвилин. Вдома слід зменшити час перегляду телевізора, обмежити користування ґаджетами. Натомість обов’язковими є прогулянки, рухливі ігри на свіжому повітрі зі своєю дитиною після занять протягом 1,5-2 години. У школі — заохочуйте обов’язкові прогулянки між уроками.

Відпочинок для очей — це сконцентрований погляд вдалину. Так око розслабляється і відновлюється його фізіологічний стан. Виконуйте з дітьми гімнастику для очей під час виконання домашніх завдань, та заохочуйте їх повторювати ці вправи між уроками. Корисними є заняття великим тенісом, бадмінтоном, плаванням. Приклади вправ: кілька разів із силою заплющити, а потім відкрити очі, обертати очима спочатку за годинниковою, а потім проти годинникової стрілки, кілька раз подивитися вгору, вниз, вліво, вправо.

Місце, де дитина готує уроки, має бути добре освітленим. Розміри столу і стільця повинні відповідати зросту дитини. Відстань від очей до зошита або підручника не повинна бути меншою, ніж 30 см.

Не дозволяйте дітям читати книги з телефонів, читати лежачи, у транспорті.

Правильне, здорове харчування дитини теж суттєво впливає на здоров’я очей. Діти мають регулярно вживати кисломолочні продукти, яловичину, м’ясо кролика і птиці, морську рибу, ягоди, овочі, цитрусові. Корисні для зору продукти, що мають жовто-помаранчеве забарвлення (морква, гарбуз, перець).

Забезпечте дитині здоровий сон. Іноді втома очей виникає, якщо дитина не встигає відпочити під час нічного сну. Радимо школярам лягати спати не пізніше десятої вечора. Дефіцит нічного сну можна компенсувати денним відпочинком після школи.

Щороку перевіряйте зір!

Батькам потрібно бути максимально уважними, щоб вчасно виявити перші симптоми порушення зору у дітей. Адже діти не завжди можуть зрозуміти, що у них знижується зір, тому виявити патологічні зміни у дитини на початковій стадії дуже важко. Хворобу часто виявляють у дітей молодшого шкільного віку — в 7-12 років.

Вас має насторожити:

— якщо дитина мружиться, дивлячись вдалину — виглядає стомленою після читання книг, при цьому частенько примружується і тре повіки; — має червоні очі, скаржиться на відчуття болю в них; — підносить предмети близько до очей чи низько схиляється, щоб прочитати або написати; — скаржиться на головний біль; — її активність у школі раптово знизилась.

Будьте уважними до своїх дітей! Якщо помічаєте такі симптоми у дітей — обов’язково зверніться до лікаря!

Go back

Наша адреса

вул. Некрасова, 4,
79010, м. Львів

Гаряча лінія

09:00–18:00
+38 032 260-19-18