Час обирати здоров'я

Лімфоми: як розпізнати захворювання?

Інсульт — це гостре порушення мозкового кровообігу, внаслідок якого виникає пошкодження частини головного мозку. Інсульт найчастіше є ускладненням гіпертонічної хвороби і розвивається на фоні різкого підвищення артеріального тиску.

Є два різновиди інсульту:

— геморагічний, який викликаний розривом мозкової артерії;

— ішемічний, при якому артерія, що постачає кров у мозок, закупорюється тромбом або спазмується.

Прояви при появі інсульту залежать від частини мозку, який постраждав. Зазвичай при інсульті спостерігаються такі симптоми:

— людина не може посміхнутися, при цьому зазвичай опускається куток губ;

— мова нерозбірлива та плутана;

— людина не може підняти руки вгору або одна рука занадто слабка і не ворушиться;

— слабкість або оніміння в правій або лівій частині тулуба та кінцівках.

— іноді інсульт може проявитися тільки інтенсивним головним болем.

Якщо ви помітили хоча б один із цих проявів, особливо після підвищеного артеріального тиску, негайно викликайте екстрену допомогу!

4,5 години — це час, протягом якого пацієнту з інсультом повинна бути надана фахова медична допомога, щоб уникнути серйозних наслідків.

Профілактика

Щороку в Україні виникає 120-150 тисяч інсультів, але абсолютної більшості з них можна уникнути. Результати наукових досліджень свідчать, що близько 90% всіх інсультів обумовлені 10 факторами ризику, на які ми можемо ефективно впливати. У світі майже половина всіх інсультів пов’язана з артеріальною гіпертензією, близько 1/3 — з недостатньою фізичною активністю, приблизно 1/4 — з поганим харчуванням, понад 1/4 — з надмірним рівнем холестерину, до 1/5 — з ожирінням, до 1/10 — з курінням та до 1/10 — з миготливою аритмією.

Здоровий спосіб життя, фізична активність та здорове харчування, постійний контроль стану здоров’я, обмеження вживання алкоголю та контроль ваги тіла — це ті чинники, які допоможуть вам запобігти виникненню інсульту і залишатись здоровим.

Час обирати здоров’я!

Go back

Наша адреса

вул. Некрасова, 4,
79010, м. Львів

Гаряча лінія

09:00–18:00
+38 032 260-19-18