Час обирати здоров'я

Алкоголь і вагітність

Алкоголь, це найрозповсюдженіша, загальнодоступна біологічно активна речовина, яку відповідно до певних обставин не можна вживати навіть в найменших дозах. Одним з таких випадків є вагітність.

Плацента не становить ефективного захисту від етилового спирту. Алкоголь без жодних перешкод проходять крізь неї, доходить до дитини і тим самим порушує правильний розвиток протягом всіх трьох триместрів вагітності. Метаболізм алкоголю в дитини в двічі повільніший від материнського через ферментативну незрілість печінки (Warzycha та інші, 2013).

В кожному триместрі вагітності під впливом алкоголю виникають різні вади, що залежать від етапу розвитку дитини. Так наприклад:

В першому триместрі алкоголь порушує поділ і міграцію клітин, що може стати причиною викидня, дисфункції центральної нервової системи або виникнення вад розвитку (вади серця, пошкодження печінки, деформації обличчя)

В другому триместрі можуть поглиблюватись характерні дизморфні зміни (обличчя) і пошкодження центральної нервової системи, також все ще існує можливість викидня.

В третьому триместрі посилюються вже наявні вади центральної нервової системи, а найбільш вразливим до дії алкоголю є гіпокамп. Крім того, може дійти до передчасних родів, або неправильного розвитку мозку, зору, розуму і слуху.

Від чого залежить ризик виникнення FASD?

Від кількості алкоголю вжитого матір’ю під час вагітності

Не треба бути залежною від алкоголю, пити понад міру або екстремально, щоб зашкодити ненародженій дитині. Оскільки ніхто не знає «безпечної кількості» алкоголю, що можна вжити під час вагітності, тільки повна відмова від нього запобігає виникненню FASD в дитини. Будь яка кількість алкоголю становить небезпеку.

Від характеру вживання алкоголю мамою під час вагітності

Незалежно від характеру вживання (шкідливого, ризикованого, або поміркованого), алкоголь становить загрозу для правильного розвитку дитини в плодовому періоді.

Від частоти вживання алкоголю матір’ю під час вагітності

Згідно з результатами досліджень, найбільший ризик виникнення вад викликаних етиловим спиртом в дитини спричинює епізодичне п’янство мами під час вагітності (binge drinking), або помірковане вживання алкогольних напоїв протягом всієї вагітності.

Пам’ятай, що розладам правильного розвитку дитини в плодовому періоді, що являються наслідками дії етилового спирту, можна запобігти на 100% відмовившись від алкоголю на час вагітності.

Знай і пам’ятай:

  • Якщо ти вагітна, ти мусиш перестати вживати алкоголь просто зараз
  • Якщо плануєш вагітність, тобі треба перестати вживати алкоголь
  • Якщо вживаєш алкоголь, ти повинна запобігти вагітності
  • Якщо не можеш перестати пити алкоголь, ти мусиш звернутись до спеціаліста-нарколога

Чому вагітні жінки вживають алкоголь?

Існує багато причин через які жінки вживають спиртні напої під час вагітності, серед них варто виділити:

Факт загальноприйнятості вживання алкоголю, навіть в компанії вагітних жінок

Вживання алкоголю, проголошення тостів, під час родинних урочистостей, свят або спільного проведення часу частково є традицією, а частково новим, загальноприйнятим стилем життя. На рішення вагітної жінки впливає середовище в якому вона перебуває та соціальний тиск, якому вона підпорядковується. Тому жінка незважаючи на вагітність може випити бокал червоного вина, пляшку пива або інші напої в складі яких входить етиловий спирт, що шкодить здоровому розвитку дитини.

Жінки не знають, який вплив це може мати на дитину

Згідно з результатами досліджень (Wojtyła (Войтила) і співробітники 2012), аж 2% жінок лікар дозволяв вживати невеликі кількості алкоголю під час вагітності, а 55% жінок не отримали жодної інформації з приводу вживання алкоголю під час вагітності. У зв’язку з чим, вони можуть споживати алкоголь не знаючи, що він загрожує правильному розвитку дитини.

Жінка не знає, що вагітна

Більш ніж половина вагітностей в Польщі є незапланованими. Жінка може дізнатися, що вагітна коли вже мине кілька тижнів. У зв’язку з цим вона може вести такий самий спосіб життя, все ще п’ючи алкоголь. Алкоголь може перешкоджати правильному розвитку дитини на кожному етапі вагітності.

Жінка переживає стрес (хронічний, або такий, що з’явився через окремі події)

Переживання хронічного (наприклад ситуації довготривалого насилля, постійних фінансових проблем, хвороб близької людини), або раптового стресу (наприклад пов’язаного зі смертю близької особи, несподівана втрата праці, криза у відносинах) може спонукати до вживання алкоголю. Людина в такій ситуації може пити алкогольні напої для зменшення кількості неприємних емоцій, користуючись тим, що алкоголь в першій фазі своєї дії усуває страх, розслабляє, покращує настрій.

Жінка має залежність від алкоголю (і/або наркотиків)

Залежність, це хвороба, що вимагає спеціальної допомоги та підтримки. Вона може викликати сором, почуття безпорадності, ізоляцію і самообман з приводу страху перед реакцією оточення і відстороненістю, а це перешкоджає знаходженню проблеми в собі та пошуку кваліфікованої допомоги. Більш того, синдром алкогольної залежності характеризується наявністю так званої алкогольної ломки, що полягає на почутті сильної потреби (примусу) випити. В такому стані, навіть зважаючи на рішення про утримання від алкоголю, виконати його може бути складно.

В жінки є психічні розлади

Алкогольна залежність не рідко супроводжується різними психічними розладами (між іншими: депресія, тривожний невроз). Люди хворі психічними розладами п’ють алкоголь в цілях, так званого, самолікування (полегшення симптомів спричинених психічними розладами). Жінки, що страждають від психологічних розладів можуть вживати алкоголь для полегшення неприємних для них симптомів іншої хвороби.

Інші чинники, що впливають на перебіг вагітності

Серед чинників, що теж можуть впливати на ризик прояву дефіцитів пов’язаних з пренатальним впливом алкоголю є такі речі, як:

  • Гени (мами та дитини)
  • Вік матері
  • Вживання алкоголю перед вагітністю
  • Дієта під час вагітності
  • Рівень стресу
  • Вживання інших психотропних субстанцій
  • Інші біологічні чинники (наприклад метаболізм)

Всі вище наведені речі можуть мати рішучий вплив на ризик виникнення вад пов’язаних з FASD.

Найчастіші питання

Чи існує безпечна кількість алкоголю?

Під час вагітності нема безпечної дози алкоголю. Будь яка кількість, навіть один бокал вина без жодних проблем проходить крізь плаценту і тим самим доходить до плоду, що розвивається. Дитина розвиваючись в утробі мами не має метаболізму етилового спирту через печінку, чи інші способи. Алкоголь проникає до організму дитини, а його концентрація не відрізняється від концентрації в маминій крові.

Чи може вживання алкоголю завадити завагітніти?

Існують наукові доводи, згідно з якими, споживання великої кількості алкоголю впливає на плідність і тим самим може завадити завагітніти. Плануючи вагітність краще припинити вживання алкоголю.

Чи споживання алкоголю може довести до викидня?

Деякі наукові дослідження довели існування залежності між кількістю викиднів і народжень мертвої дитини в умовах вживання алкоголю під час вагітності.

Чи безпечно вживати алкоголь після першого триместру?

Ні! Алкоголь безпосередньо впливає на розвиток мозку дитини. Мозок розвивається протягом всього терміну вагітності, що означає, що вживання алкоголю в будь-якому триместрі збільшує ризик його пошкодження. Більше того, не існує періоду вагітності протягом якого споживання алкогольних напоїв було б цілком безпечне. Наукові дослідження пов’язують загрозу народження дитини зі зменшеною окружністю (розміром) голови зі споживанням алкогольних напоїв мамою і другому і третьому триместрі вагітності.

Чи може дитина народитися з симптомами абстинентного синдрому (алкогольна ломка)?

Так, це відбувається, якщо мати вживала алкоголь під час вагітності, або незадовго до пологів. Серед симптомів абстинентного синдрому в новонароджених спостерігаються: тремор, підвищена напруженість м’язів, неспокійність і частий плач.

Чи можна в період годування грудьми споживати алкогольні напої?

Випитий матір’ю алкоголь проникає до її молока, а його концентрація наближується до концентрації в крові мами. На зменшення концентрації алкоголю в молоці впливає тільки час. Щоб усунути з молока кількість алкоголю, що відповідає стандартній порції, треба від двох до двох з половиною годин. Алкоголь впливає на лактацію.

Я тільки що дізналася, що вагітна вже 6 тижнів, але я випила пиво на минулих вихідних. Чи це значить, що моя дитина матиме FASD?

Безпечна кількість алкоголю під час вагітності не відома, тому складно сказати, чи одне пиво, це безпечна доза. Дуже важливо для здоров’я і правильного розвитку дитини, щоб ви не вживали алкоголю від моменту, коли дізнались про вагітність.

Інформація надана: Vagi bez Alko, Państwowa Agencja Rozwiązywania Problemów Alkoholowych

Go back

Наша адреса

вул. Некрасова, 4,
79010, м. Львів

Гаряча лінія

09:00–18:00
+38 032 260-19-18